Изминаха 12 дни откакто Хамас нападна Израел. Броят на палестинците, убити

...
Изминаха 12 дни откакто Хамас нападна Израел. Броят на палестинците, убити
Коментари Харесай

Редица балкански държави с повишени мерки за сигурност заради събитията в Близкия Изток

Изминаха 12 дни откогато Хамас атакува Израел. Броят на палестинците, убити при израелски офанзиви в линията Газа, приближава 3800 души. На окупирания от Израел Западен бряг са били убити 69 палестинци.

Поради обстановката в Близкия изток и засиления миграционен напън няколко страни в балканския район вкараха нови ограничения за сигурност или взеха решение да разширят контрола на вътрешните граници на Шенген.

Мерките за сигурност в Босна и Херцеговина (БиХ) бяха нараснали заради опасения от допустимо преливане на рецесията от Близкия изток. Това съобщи министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Ненад Нешич за организация СРНА.

Той сподели, че сега обстановката със сигурността в Босна и Херцеговина е добра. " Следим събитията, както в района, по този начин и в света, и чакаме, че нито едно събитие няма да ни изненада “, сподели Нешич. 

Заради събитията в Близкия изток Словения увеличи опасността от тероризъм до приблизително равнище, което е третото от общо пет равнища на заплаха, заяви порталът 24ur.

Както беше оповестено от словенския парламент, Комисията за надзор на службите за разузнаване и сигурност на изключително съвещание през вчерашния ден се срещна с оценката на опасността за сигурността при положение на вероятни антиизраелски митинги в Словения и с дейностите на службите за сигурност в това отношение. На срещата участваха и шефът на Словенската организация за разузнаване и сигурност Йошко Кадивник, основният шеф на полицията Сенад Юшич и заместник-директорът на дирекцията на престъпната полиция.

Също по този начин поради войната в Близкия изток Словения ще вкара надзор по границите си с Хърватия и Унгария. Ресорният министър към този момент е уведомил за това хърватските и унгарските си сътрудници.
Италия уведоми по-рано Словения, че заради променената обстановка в Европа и Близкия изток вкарва граничен надзор. По неофициална информация контролът би трябвало да бъде въведен в събота, в началото за 10 дни, с опция за удължение.

Австрия, която вкара надзор на границата със Словения и Унгария през 2015 година в разгара на бежанската рецесия, в понеделник рапортува на Европейската комисия за новото удължение на този надзор от 12 ноември тази година до 11 май идната година.

Повторен краткотраен надзор по вътрешните граници на Шенгенското пространство може да бъде въведен от страните единствено при положение на сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност, за което те би трябвало да осведомят Брюксел, показва организация Хина.

Хърватският министър председател Андрей Пленкович сподели през вчерашния ден, че е от основно значение всички хърватски служби за сигурност да следят от близко обстановката със сигурността след последните офанзиви в Белгия  и след терористичната офанзива на Хамас против Израел. Агенцията за сигурност и разузнаване  на Хърватия заяви, че е повишила бдителността след убийството на двама шведски жители в Брюксел.

Журналисти в Риека попитаха Пленкович задоволително ли е това. " Повишаването на бдителността е обикновено в новия подтекст на огромна световна неустойчивост ", отговори министър председателят. " Руската експанзия против Украйна продължава повече от 18 месеца и терористичната офанзива на Хамас против Израел има големи последствия освен върху Израел, само че и върху целия район на Близкия изток ", добави хърватският министър председател.

Отзвукът от този спор към този момент се усеща в западните страни, сподели Пленкович. " Тероризмът и екстремизмът се основават на такива събития и по тази причина е от основно значение всички наши служби за сигурност да бъдат нащрек и да следят цялата обстановка със сигурността по-интензивно, в сравнение с при естествени условия, “ сподели добави той. На въпрос има ли информация за възможни закани против Хърватия, Пленкович отговори, че няма.

Представители на опозиционните партии в хърватския парламент споделиха през вчерашния ден, че заради военните събития в Близкия изток има заплаха от тероризъм и в Хърватия и е належащо да се увеличи равнището на сигурност. Никола Гърмоя (Мост) напомни за неотдавнашната терористична офанзива в Брюксел и сподели, че има заплаха от тероризъм.

" На границата на Хърватия с Босна и Херцеговина, Агенцията за сигурност и разузнаване (SOA) към този момент сподели това, имаме ислямски екстремизъм и евентуален тероризъм, тъй че би трябвало да бъдем доста деликатни и се надявам нашите институции да си правят работата “, сподели той.  Сандра Бендич(Можем!) счита, че рискът от терористична офанзива може да е малко по-нисък в Хърватия, само че това не значи, че би трябвало да се подценява. Сигурна съм, сподели тя, че както Агенцията за сигурност и разузнаване, по този начин и органите, виновни за наблюдението на рисковете за сигурността, вършат ежедневни оценки, само че няма потребност да провокираме социална суматоха по отношение на обстановката. Всеки път, когато това се случи и възникне риск за сигурността, се покачва и готовността на охранителните организации и до момента не сме имали огромни произшествия, уповавам се и в този момент да няма “, сподели тя. Тя също по този начин счита за значимо по какъв начин Хърватия, дружно с Европейски Съюз, ще се нареждат по отношение на Израел и други страни, участващи в спора.

Иван Пенава от Движение Отечество счита, че Хърватия би трябвало да увеличи равнището на сигурност, само че също по този начин да работи в сходство с потенциала си, който не е огромен, и " да подсигурява, че няма огромни групи хора, пребиваващи на територията на Хърватия, които не са в сходство с нашата просвета на живот и които Хърватия не може да управлява ".  Бившият министър на вътрешните работи Ранко Остоич съобщи, че взривоопасната обстановка би трябвало да притегли вниманието на всички, които се грижат за националната сигурност в Хърватия. " Вярвам, че са взети избрани ограничения, само че спорът не е надалеч и не би трябвало да се подценяват изненадващи обстановки, които може да зародят всеки миг. Войната в Украйна, събитията в линията Газа, дружно с последните събития в Европейски Съюз демонстрират, че не сме изолирани от света, затова постоянно има заплаха и управляващите би трябвало да са готови за това “, сподели Остоич, представен от организация Хина. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР